DE ROMMELZOLDER


 
IndexIndex  PortalPortal  RegistrerenRegistreren  Inloggen  

Deel | 
 

 Kijkje in een gereformeerde gemeente

Ga naar beneden 
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
Gast
GastBerichtOnderwerp: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 08:34

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 09:50

Ik had het ook gezien, ik snap alleen de bedoeling er niet van. Is er een conclusie omdat een achtergebleven oud gereformeerd mannetje wat roept? Bovendien mag die man zelf bepalen wie hij in zn huis laat, met broek of zonder. Dit raakt de maatschappij toch niet, dit soort mensen zijn de laatste stuiptrekkingen van een geloof dat mensen bedreigt en niet zelf na laat denken.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 09:55

geloof maakt meer kapot dan je lief is
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 09:55

Ik denk dat je eerst het boek moet lezen om er iets over te kunnen zeggen maar het is wel duidelijk dat je, als je als ongelovige of andersdenkende in zo'n gemeente terechtkomt, buitengesloten wordt. Je raakt behoorlijk beperkt. Je hoeft het niet in je hoofd te halen om op zondag zelfs maar een handdoek aan de waslijn te hangen of je fietsband te plakken.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 09:59

Het is helemaal waar wat Rachel schrijft. De Reformatorische kringen zijn echter niet alleen bang, ze weten ook heel zeker dat hun leefwijze de enig juiste is. De destructieve overtuigingen worden bewezen met ellenlange preken die gebaseerd zijn op bijbelteksten. Tegenspraak wordt niet geaccepteerd.
Er zijn heel veel verschillende behoudende kerken, met allemaal eigen regels en wetten.
Overeenkomsten zijn er wel, uiterlijk vertoon, geen broeken voor vrouwen, met een bedekt hoofd naar de kerk, enkel mannen in het bestuur of kerkenraad, de vrouw is 'de hulp' van de man. De wetten en regels worden gebaseerd op de bijbel, vaak nog een oude Statenbijbel, met de grondbeginselen, de schepping als leidraad.

Dat er mensen zijn die in zo'n gemeenschap diep depressief of ongelukkig leven blijkt wel uit het feit dat veel stiekem een pc hebben en een tv achter een deur, soms boven in de kast.

Mijn eerste boek ging ook over een behoudende kerk met de gevolgen, en was zeker niet enkel negatief. Ook dat is door de kerk die zich daarin zou kunnen herkennen met de grond gelijk gemaakt. Ik realiseerde me later pas dat ik mensen diep had geraakt, dat ze er verdriet van hadden en pijn. Onvoorstelbaar, want ook een geloof mag je best kritisch bekijken, en objectief beoordelen.


Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 12:59

Jammer is dat mensen die nooit naar wát voor kerk dan ook gaan, hier weer een reden door hebben om ook nooit te gaan, maar wél hun oordeel verkeerd vormen over het geloof, wat niets met daarmee te maken heeft, dit zijn regeltjes door mensen gmaakt.

Er bestaan wel degelijk kerken waar het stikt van de jongelui, spijkerbroeken, korte rokjes, noem maar op, waar thuis gewoon de was wordt buiten gehangen en het schuldgevoel daarover ver te zoeken is, om de doodeenvoudige reden dat je daar geen schuldgevoel over hoeft te hebben.

Er zijn ook kerken waar avondmaal met brood en druivensap wordt gevierd, om de kinderen mee te laten doen, of rekening houden met iemand die met veel moeite is afgekickt van een alcoholverslaving.

Waar naar alle programma's kan worden gekeken, maar de mensen dat zelf soms niet willen, om diverse redenen.
Gewoon zoals ik niet naar sf films kijk, omdat ik daar geen drol aan vind, of operaties of zo.


Het lijkt of ik een promotiepraatje zit te houden, Laughing
Dat is niet zo, want in zo'n kerk zou ik me ook niet thuis voelen, maar ik vind wat ik hier lees, zéér eenzijdig van deze schrijfster en dát is wat mij irriteert.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 14:35

Ik denk dat iedereen anders tegen een bepaalde religie, welke religie dan ook, aankijkt maar ik denk dat je in een half jaar toch wel een aardige indruk krijgt van hoe mensen in een kleine gemeente met hun geloof omgaan. Vaak is dat toch wel behoorlijk krampachtig. Lol hebben in het leven is een zonde, leven voor de here here niet maar wat doe je dan hier? Hele dagen in de bijbel lezen en bidden om toch vooral maar verzekerd te zijn van een plekje in de hemel?
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 14:52

Zo is het vaak inderdaad Marijke.

Yoki, ik heb puur gereageerd op het artikel en ben het er wel mee eens. Heel veel psychische stoornissen vinden hun oorsprong in een dergelijke kerk.

In de meer Evangelische kerken mag veel meer, al is er wel degelijk toezicht door de kerk op het naleven van de regels. Ook daar hoeft niets mis mee te zijn, al ben ik van mening dat mensen beter kunnen leren volgens de eigen verantwoording te leven, al dan niet lid van een kerk.

Elke vorm van voorschriften in kerken kan verkeerd geintrpreteerd worden.
Het staat en valt met oordelen en veroordelen van andere gelovigen.
Als mensen zich goed voelen in een kerk maakt het niet veel uit, al vind ik eerlijk gezegd het neerkijken op mensen zonder geloof of van een andere richting helemaal fout.
Toch komt dat vaak voor in de behoudende kerken zoals de schrijfster meemaakte, en daar mag best over geschreven worden.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 15:30

Hele dagen de bijbel lezen en bidden en dan kom je in de hemel???
Dan ga ik meteen beginnen Laughing

Op heel deze aardbol weet niemand of er een hemel is, dát is het geloof van iemand, maar als dat zo zou zijn, is meer het spoor dat je achterlaat van belang denk ik...

Wipje, psychische stoornissen zouden tóch wel naar boven komen, daar heeft een kerk niets mee van doen, soms zorgt een kerk juist voor een meer "gezondere" kijk op sommige zaken, sturen mensen ook vaker door naar de reguliere hulp, dan lijkt het of er door die kerk psychische stoornissen zijn, maar soms hebben de mensen met die stoornissen juist hulp in een kerk gezocht, maar eerlijk is eerlijk, dan heb ik het niet over de zeer zware kerken, ik weet daar te weinig vanaf.

'k Had wel een tante en oom, zeer zwart van "uiterlijk" geloof, maar die hadden een stikgezellig gezin, leuker dan bij mij thuis vroeger, de neven en niochten praten daar ook heel warm over, dus ik heb niet de goede kijk erop denk ik.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   ma 07 maa 2011, 17:44

Yoki, jouw kijk op kerken moet je vooral zo laten, want zulke kerken zijn er gelukkig ook.

Doorsturen van mensen naar psychische hulpverleners zou altijd moeten gebeuren.
Maar het nare van sommige behoudende groeperingen is dat ze over eigen psychiaters beschikken, eigen scholen en maatschappelijke diensten.
Als zulke mensen dus storingen oplopen al of niet door hun kerk wordt dit eigenlijk verzwaard door het zware geloof.
Mensen met aanleg voor zwaarmoedigheid kunnen zomaar vallen in een depressie, omdat in zulke kerken veel van je wordt geeist.

Zelf heb ik ook achternichten uit een zwarte kousenkerk, hetzelfde als jij, uit een warm en goed gezin. Opmaken voor ze stiekem naar de stad gingen om te dansen deden ze bij ons, en wij vonden dat heerlijk. De nichten hielden zich wel aan de voorschriften van kerk en ouders anders volgde er lijfstraf of huisarrest. Ze gingen er goed mee om, bleven positief en stiekem vermaak zoeken. Gelukkig maar.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 08:10

Hahaha, dat laatste brengt een lach op mijn gezicht, ik moet ineens denken aan mijn jeugd, ik deed ook allerlei zaken achter de rug van mijn ouders om, volgens mij is dit van alle tijden, het is inderdaad anders als daar lijfstraffen op volgen, zéker als dat uit de naam van God is, want dat is grote flauwekul.
Dat is juist het verkeerde voorbeeld geven, dus in die zin, kan ik met je meegaan, Wipje!
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 08:16

In streng gelovige gezinnen nemen ze de tekst "wie zijn kinderen liefheeft spaart de roede niet" vaak behoorlijk serieus.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 08:23

Nu is het ook wel zo, dat het buiten het geloof om ook gebeurde, ik ken wel ongelovige gezinnen, waar de kinderen met de pollepel werden opgevoed...achteraf ga je dat pas beseffen...als kind heb je dat niet zo door, wat er bij vriendjes en vriendinnetjes allemaal gebeurt..
Maar goed, hier gaat het om extremen in geloof. Je ziet het bij jehova's ook, daar mag geen feestje worden gevierd, geen kerstboom in huis, stel je voor dat er gelachen wordt...

Dat is juist de ellende, de extremen brengen de goede meestal in discrediet.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 10:53

Dat is waar Yoki, in alle gezindten komt mishandeling voor. Maar als je zoals bij de extreem zware gelovigen voorgeeft volgens de relgels van de bijbel te leven en dus volgens voorschriften van God, komt het dubbel hard aan.
Juist als je in deze tijd nog naar een kerk gaat houden de mensen je extra in de gaten, ben je meer onderhevig aan hun kritiek.

Heb je naasten lief zoals jezelf is voor minder extreme geloven voorschrift nummer 1. Maar ook dat geef vaak een andere interpretatie dan anderen weer wensen.
Het beeld wat wordt gegeven in het boek uit het artikel zou zomaar hard en onrechtvaardig, heersend kunnen zijn. Al zijn ook daar vredelievende mensen die leven volgens het begrip naastenliefde.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 12:11

Marijke schreef:
In streng gelovige gezinnen nemen ze de tekst "wie zijn kinderen liefheeft spaart de roede niet" vaak behoorlijk serieus.

Was pas niet zo'n pipo die dat ook zei ben zijn naam kwijt een enge vent was dat ook zo'n kat in het donker knijpert.Sloeg zijn kinderen met een karawats en nog iets raars.
Rare naam had die vent ook.Echt een creap was dat.Waren zijn kids ook niet ondertoezicht op dat moment mennn hoe heet die klojo ook alweer.


Hoe vaak lees je niet dat op die refo scholen leraren zijn die de bekende kat in het donker knijpen met zooi op de pc's etccc of misbruik van leerlingen ok ook bij de katholieken,maar ook zeker bij die refo's.

Ik heb altijd op een openbare school gezeten,behalve bij mijn laatste opleiding dat was een christelijke school lees gristelijk.
En er zaten van die kleine huis op de prairy typetjes,maar ondertussen........
Ik weet nog op die opleiding agogisch werk zaten maar 3 jongens zooo die meiden die keken toch vreemd van de middelbare school die er ook gehuisvest was.Sommige leerkrachten waren heel stoffig en sommigen wat moderner.

Krijg altijd als ik hier over lees het liedje van brigitte kaandorp in mijn hoofd over andries knevel whaha


Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 12:21

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 12:23

AMERSFOORT - De omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding pleit niet alleen voor een corrigerende tik, maar roept zijn kerkgangers zelfs op te blijven doorslaan. Ook als kinderen huilen van de pijn.

,,Daarmee mag je doorgaan tot de wil van het kind is gebroken,'' zegt hij in een preek uit 2007, waarvan deze krant opnames in bezit heeft. Hij zegt daarin ook: ,,God heeft bepaald dat die tik daar achterop de billen ervoor zorgt dat de dwaasheid er met brokken afschiet.''

Dat gaat aanzienlijk verder dan de 'opvoedende tik', waarmee Goldschmeding vorige week in het nieuws kwam. Justitie doet al twee jaar onderzoek naar de praktijken van de predikant van de ACC Jouwkerk, nadat er door een oud-kerkganger in 2007 aangifte tegen Goldschmeding is gedaan. Die persoon wil volgens justitie met zijn aangifte bereiken dat andere kerkgangers stoppen met het opvolgen van de adviezen van Goldschmeding. Deze onderwerpt ook zijn eigen kinderen aan tucht met de roede. Wat voor voorwerp hij gebruikt, wil hij niet zeggen.

Goldschmeding werd vorige week voor de tweede keer dit jaar op het politiebureau in Amersfoort verhoord. In maart gebeurde dat al op verdenking van mishandeling van zijn eigen kinderen, vorige week werd de opruiing en het aanzetten tot mishandeling onderzocht. Het onderzoek naar de achtergronden van de preken en gezinsconferenties waarin Goldschmeding de uitspraken doet, heeft volgens justitie voldoende juridische gronden opgeleverd om hem als verdachte te bestempelen.

Hard slaan om het kind te breken, zoals Goldschmeding predikt, heeft een averechts effect, zegt ontwikkelingspsycholoog Marc Noom van LUMC in Leiden. ,,Hoe harder of langer de vader slaat, des te harder het kind gaat huilen.'' Een kind slaan wordt kindermishandeling, stelt Noom, als het vaak gebeurt en niet meer in verhouding staat tot het vergrijp. ,,Een kind dat vaak klappen krijgt, heeft grotere kans uit te groeien tot iemand die zelf slaat.''
http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/430229/2009/09/15/-Blijf-slaan-als-je-kind-huilt-.dhtml
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 13:12

Hoe vaak je het ook hoort het blijft leuk en waar twinneke.
Ik heb nog wel andere voorbeelden dan Knevel maar wil niet te persoonlijk worden.
Kan alleen zeggen denk heel goed na voordat je je aansluit bij een behoudende kerk. Ten eerste kom je er niet tussen en ten tweede kom je er nooit meer vanaf. Over de aangeleerde schuldgevoelens wil ik het niet eens hebben.
Wel is het zo dat mishandeling overal voorkomt, al is het dubbel schijnheilig in de kerk te zitten en vervolgens je huisgenoten ervan langs te geven, want de roede niet sparen is vaak nog maar een eitje bij alles wat je naar je kop krijgt over slecht zijn en zondig vooral.
En dat gebeurt nog steeds, in 2011.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 15:06

Die bedoel ik idd Marijke.

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 15:08

Die gasten zijn helemaal doorgeslagen net als bijv het niet vaccineren ,waardoor je toch eea in stand houd aan ziektes dat er wel is uitbraken zijn van bijv polio,kinkhoest etcc.
Ik kan mij jaren terug nog herinneren eind jaren 70 gingen we op schoolkamp in Lunteren idd de bekende bible belt en toen had je zo'n polio uitbraak in die contreien.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 17:01

Heb je post helemaal over het hoofd gezien Marijke, sorry.

Extreem fanatisme waar je koud van wordt. Dat mensen dit toelaten en zich niet verdedigen, ik snap niet dat het kan bestaan. Niet vaccineren is nog het minste, als je bedenkt dat zulke kinderen voor het leven getekend zijn. Soms worden het criminelen, meestal bange mensen die zich niet kunnen verdedigen.
Zo'n kerel zou afgeranseld moeten worden tot hij geen stok meer in zijn poten kan vasthouden.

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 17:05

Ja, dat herinner ik me ook maar al te goed, oudste is 1978 geboren, moeder was jarig, waar ik toen niet geweest ben, omdat onze oudste nog maar één enting had gehad, ik wilde niet het risico nemen dat tante en oom hem aan de polio zouden helpen, door hun kortzichtige gedrag, want die bleven niet thuis, stel je voor...

Nou nou, járen later moest ik het nóg horen van moeder, hoe ik dat heb durven doen, ze kwam niet voor haar dochter en kleinzoon op, maar had schaamte tegenover haar zus...

Ik weet dat de kinderen die nog geen volledige enting hadden, een suikerklontje met extra tussenenting kregen, zo ook mijn zoon, maar ik durfde de gok niet te wagen, dán maar niet naar moeders verjaardag! Laughing
Ik ben het er dus mee eens, de kortzichtigheid en druk vanuit die groepen, maar ik ben bang dat door zo'n artikel alles weer wordt veralgemeniseert, dit heeft niets met God te maken, maar alles met mensen en macht, dictatuur dus.

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 17:14

Een paar jaar geleden reden we op een zondag door een kerkdorp in de regio, manlief moest iets afgeven bij iemand die met zijn schip bij een werf lag. We reden door een smalle straat waar iemand e.e.a. in of uit zijn auto aan het laden was, misschien ging die man met vakantie, of kwam hij net terug, hij had een onzedelijke bermuda aan. Er kwam een in stemmige kleding gekleed meisje, of jonge vrouw aanfietsen, ze ging recht op die man af om hem te vertellen dat hij de dag van de here ontheiligde. We konden het aardig volgen omdat we er niet langs konden. Het was ook niet netjes van die man dat hij haar voor gereformeerde t*r*ngtrut uitmaakte maar ik kon hem toch ook geen ongelijk geven.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 17:21

Juist die extremen maken het zo erg, wij gaan ook soms naar de kerk, hangen daarna rustig de was op en gaan lekker ergens eten, zonder schuldgevoel hoor!

De mensen doen zichzelf zoveel te kort, denken niet zelf en dát is iets wat je altijd moet blijven doen...zelf denken...en dan maakt het niet uit, als je zélf de keus maakt, om zondags niets te doen of zo, maar val een ander er niet mee lastig.

Ik doe op woensdag wel eens niks, morgen dus.... cheers
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   di 08 maa 2011, 17:29

Helemaal eens Yoki, zelf ben ik ook niet gevaccineerd kreeg ook suikerklontjes ja. Broer moest toen hij voor de dienstplicht moest alles inhalen en was daar behoorlijk ziek van.
Daarom ook vind ik evangeliseren zo erg, anderen met zachte dwang en verradelijke teksten dingen belovende en de eigen overtuiging opleggen. Breek me de bek niet open over extreem behoudende kerken.
Daarom ook vind ik geen geloof in de politiek, je dwingt op die manier mensen met een heel andere levensovertuiging om jouw regels te handhaven. (o.a. winkelsluiting op zondag).
Toch vind ik net als jij dat er ook goeie groeperingen zijn, maar doe inderdaad ook waar ik zelf zin in heb, ook op zondag.
Jemig Marijke, dat jullie je in konden houden, ik had er denk ik wel een opmerking over gemaakt.


Laatst aangepast door Wipje op di 08 maa 2011, 17:33; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Kijkje in een gereformeerde gemeente   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Kijkje in een gereformeerde gemeente
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
DE ROMMELZOLDER :: AKTUEEL politiek en maatschappij :: RELIGIE-
Ga naar: