DE ROMMELZOLDER


 
IndexIndex  PortalPortal  RegistrerenRegistreren  Inloggen  

Deel | 
 

 Planet Earth

Ga naar beneden 
Ga naar pagina : 1, 2, 3  Volgende
AuteurBericht
Gast
GastBerichtOnderwerp: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 12:48

'Overconsumptie vraagt om extra planeten'

Uitgegeven: 13 oktober 2010 14:13
Laatst gewijzigd: 13 oktober 2010 14:20

BERN - Als de wereldwijde consumptie de komende 40 jaar niet afneemt, zijn in 2050 bijna drie planeten nodig om de wereldbevolking te onderhouden. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het Living Planet Report dat woensdag gepresenteerd wordt.

© ANPVolgens het WNF wordt sinds de jaren 70 jaarlijks meer hout uit bossen gekapt dan er teruggroeit en worden elk jaar meer vissen uit de oceaan gevist dan er worden geboren.

In 2007 had de aarde anderhalf jaar nodig om de natuurlijke reserves aan te vullen die de mens in een jaar tijd opgebruikte.''Als we de aarde vergelijken met een jaarsalaris, dan hebben we in september ons hele loon voor dat jaar al gespendeerd", zei WNF-directeur Johan van de Gronden daarover.


Tropische soorten

Vooral arme landen met een rijke natuur lijden onder de wereldwijde consumptie. Volgens de 'Living Planet Index' van het WNF is de rijkdom aan tropische soorten sinds 1970 met 60 procent gedaald.

Door grootschalige houtkap verdwijnen leefgebieden en natuurlijke hulpbronnen van dieren, maar ook die van inheemse volken.


Maatregelen

Om ervoor te zorgen dat de wereld in 2050 niet twee planeten hoeft te koloniseren, stelde het WNF vier milieuvriendelijke maatregelen op voor een Nederlandse bijdrage aan het afwentelen van dat onheilspellende scenario.

Ten eerste zou Nederland zich meer moeten toeleggen op de ontwikkeling en export van schone technologie. Met de ontwikkeling van schone technologie dringt Nederland de uitstoot van broeikasgassen terug, creëert het banen en versterkt het de kenniseconomie.


Consumptiepatroon

Ten tweede stelt het WNF een verandering van het consumptiepatroon van de Nederlander voor. Die zou bijvoorbeeld eens een verantwoord gevangen vis kunnen eten in plaats van een lap vlees.

Ten derde breekt het WNF een lans voor bewustzijn van de waarde van de natuur. Wat is bijvoorbeeld de economische waarde van een bij, die zorgt voor de verspreiding van stuifmeel in de fruitteelt?

Ten slotte doet Nederland er volgens het rapport goed aan duurzame productie en handel te stimuleren om zo de toevoer van grondstoffen te waarborgen.

Bron: NU.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 15:19

door doemdenken wordt de ecocommercie in stand gehouden...
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 15:34

Stephen Hawking zei het laatst ook, de mens heeft ander planeten nodig om te overleven. Misschien kan ik het nog terugvinden in het AD.


Gevonden.

quote

Hawking: Mens verdwijnt als hij de aarde niet verlaat

ROTTERDAM - Stephen Hawking komt met een onheilspellende boodschap. "Als het menselijke ras de komende twee eeuwen de ruimte niet koloniseert, zal het voorgoed verdwijnen", beweert de gerenommeerde astrofysicus.

Onze enige kans op overleving bestaat erin de aarde te verlaten en andere planeten te bewonen, aldus Hawking. Hij zei een en ander in een interview met de website Big Think.

De komende paar eeuwen zal er omzichtig nagedacht moeten worden, wil de mens overleven. "Ik zie grote gevaren voor het menselijke ras. In het verleden kwam het overleven van de mens al een paar keer op één druk op de knop aan. Zoals tijdens de Cubaanse raketcrisis in 1963. Dat soort voorvallen zal in frequentie alsmaar toenemen. We moeten daar zeer voorzichtig mee omspringen. Maar ik ben een optimist. Als we ons de komende tweehonderd jaar van rampen kunnen vrijwaren, dan zou ons ras veilig moeten zijn doordat we ons in de ruimte verspreiden."

Eerder dit jaar waarschuwde Hawking ook al dat we moeten oppassen voor contacten met aliens in de ruimte omdat die ons niet altijd als vrienden zullen beschouwen. "Als we de enige intelligente wezens zijn in het melkwegstelsel dan moeten we ons van ons eigen behoud verzekeren."

Historisch gevaarlijke periode
Historisch gezien komen we volgens de wetenschapper dus terecht in een gevaarlijke periode. "Het gevaar schuilt in de toenemende wereldbevolking en gebruik van de eindige levensbronnen van de aarde samen met onze technische vaardigheden om het milieu ten goede en ten kwade te kunnen veranderen."

"Onze genen bepalen ons overlevingsinstinct waar we in het verleden al gebruik van maakten. Maar de volgende honderd jaar worden heel moeilijk om rampen te vermijden, laat staan de komende duizenden jaren. Onze enige kans op overleven bestaat erin ons te verspreiden in de ruimte en de aarde te verlaten." Hawking pleit dan ook voor bemande ruimtevluchten.

Eerder dit jaar beweerde hij al dat een ruimteschip dat door de tijd zou kunnen reizen - enkel in de toekomst, niet in het verleden - de relativiteitstheorie van Einstein zou ontkrachten. In de toekomst zou de mens zo generaties kunnen overslaan. Als na zes jaar de topsnelheid kan bereikt worden, die 98 procent van de snelheid van het licht (105 miljoen kilometer per uur) bedraagt, dan komt een dag aan boord van zo'n schip overeen met één jaar op aarde, beweert Hawking nog. Op 80 jaar zouden de passagiers dan het einde van het melkwegstelsel bereiken. (CBR)

09/08/10 17u33
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 15:38

Luna schreef:
door doemdenken wordt de ecocommercie in stand gehouden...
én het WNF
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 15:44

Om te kunnen bedenken dat de mens de aarde overbevolkt in de toekomst, hoef je niet gestudeerd te hebben.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 15:47

Een reden temeer om het geld dat wordt uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking anders te besteden, niet aan voedseltransporten maar aan voorlichting over ontbossing, roofbouw, akkerbouw, veeteelt, aardbevingbestendig bouwen, aanleggen van dammen en dijken, irrigatie.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 20:34

En wellicht aan voorlichting over geboortebeperking?
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   wo 13 okt 2010, 20:46

Ook. Ik zal nog wel meer hebben vergeten. Voedselhulp alleen als noodoplossing, tenten ook. Als ze voorheen huizen konden bouwen kunnen ze dat nu ook.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 07:13

'In 2050 drie planeten nodig'

NEW YORK - Als er niets verandert heeft de mensheid in 2050 bijna drie planeten nodig om in de consumptie te voorzien. Dat concludeert het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw rapport.

Het WNF doet in het rapport een oproep voor een verantwoordere en bewustere levenstijl. In 2050 moeten we met negen miljard mensen, die ook nog eens meer te besteden hebben, een aarde delen die nu al wordt overvraagd.

De aarde staat het meest onder druk door ons energiegebruik en de consumptie van zuivel en dierlijke eiwitten. Om binnen de grenzen van een planeet te leven moet er wereldwijd keuzes gemaakt worden, zegt het WNF.

Nederland kan dit doen door te kiezen voor groene energie en door een dagje geen vlees te eten. Ook moet Nederland bijdragen aan de ontwikkeling en export van schone technologie en moeten Nederlanders de waarde van de natuur leren inzien. (NOVUM)
14/10/10 06u25

Bron: AD
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:32

Dan maken ze toch gewoon pilletjes die maaltijden vervangen, dan hoeft niemand meer te eten 🐒
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:43

Ja lekker. Wat voor pilletje wil jij vanavond? Nasi? Andijviestamppot? Wil je een kaaspilletje na of een Monatoetjespil?
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:45

beekje schreef:
Dan maken ze toch gewoon pilletjes die maaltijden vervangen, dan hoeft niemand meer te eten 🐒

dan kunnen we het kooktopic ook opheffen..
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:46

Doe eens niet zo ongezellig alsjeblieft.

We eten heel Hollands vanavond, bloemkool blinde vink, piepers, magere kaassaus.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:48

gebakken aardappeltjes, worteltjes, en vissticks
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:50

Oei, twee off topic berichten, dat wordt een waarschuwing.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 11:51

zou hij het opmerken ?
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 14 okt 2010, 12:18

Misschien, als hij het niet te druk heeft met het verder vervolmaken van het forum.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   ma 25 okt 2010, 11:17

http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reiswereld/index.dhtml

NASA: Interplanetaire reizen over paar jaar mogelijk
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 18 nov 2010, 15:56

Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 18 nov 2010, 21:54

Ik dacht dat het heelal oneindig was en zich nog steeds uitbreidt? Dat is op zich al een contradictio in terminis.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 18 nov 2010, 22:08

Oneindigheid kan zich ook uitbreiden denk ik.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 18 nov 2010, 22:09

Huh? In mijn optiek niet, maar ja, wie ben ik...
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   do 18 nov 2010, 22:17

Daarom zei ik ook "denk ik". Bij oneindig kun je je niks voorstellen, helemaal niet in tegenovergestelde richting want volgens de menselijke denkwijze kun je je volgens mij ook niet indenken dat er ooit een volslagen niets moet zijn geweest waaruit materie is ontstaan.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   vr 19 nov 2010, 11:51

Ik kan me al geen volslagen niets voorstellen laat staan dat daaruit materie zou zijn kunnen ontstaan scratch
Terug naar boven Ga naar beneden
Gast
GastBerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   za 27 nov 2010, 07:02

Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Planet Earth   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Planet Earth
Terug naar boven 
Pagina 1 van 3Ga naar pagina : 1, 2, 3  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
DE ROMMELZOLDER :: AKTUEEL politiek en maatschappij :: MILIEU en WEER-
Ga naar: